Британска зам.-външна министърка хвърли оставка заради Газа

Първата в кабинета мюсюлманка баронеса Сайида Уарси не подкрепя политиката на Дейвид Камерън

Тропане с вратата

Британска зам.-външна министърка хвърли оставка заради Газа
148 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Зам.-министърът на външните работи (старши държавен министър или зам.адържавен секретар) на Великобритания баронеса Сайида Уарси вхърли оставка заради несъгласието си с политиката на Лондон по уреждането на арабо-израелския конфликт в ивицата Газа.

В качеството си на ресорен зам.-министър тя от 2010 г. насам отговаряше за региона Южна Азия (вкл. Близкия изток), ООН и човешките права.

Дамата се изказа за оставката си в социалната мрежа Twitter: «С голямо съжаление тази сутрин аз писах на Премиера & и подадох мобла за оставка. Аз повече не мога да подкрепа политиката на Кабинета за #Газа”.

Британската радио-телевизия съобщава, че лейди Уарси бе първата дама мюсюлманка в правителство на Обединеното кралство. Според Сайида Уарси сегашната политика на кабинета „Камерън” относно конфликта в Близкия изток „носи щети на репутацията на Лондон” по света.

Премиерът Дейвид Камерън също изрази „съжалението си” по този повод. Той обаче подчерта, че правителството „настоява за неприемливостта на текущото развитие на ситуацията в Газа и иска незабавно примирие между страните”.

Според кореспондент на BBC, „опозицията и някои консервативни парламентаристи критикуват Камерън за твърде меката му позиция по отношение към Израел”.

Коментари: 0