Хиляди се включиха в групово дело срещу Facebook

Студент по право провежда кампания срещу посегателствата върху личните данни в социалната мрежа

Хиляди се включиха в групово дело срещу Facebook
244 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Повече от 17 хил. души са се включили като ищци по дело срещу технологичната компания Facebook, съобщава Reuters.

Искът е подаден от австрийски студент по право и в него се претендира, че компанията системно е нарушавала сигурността на личната информация. Двадесет и шест годишният Макс Шремс призова през изминалата седмица за подкрепа във връзка с молбата, която е депозирал в търговски съд във Виена. Според австрийското законодателство трети лица могат да прехвърлят финансовите си претенции към първоначалния ищец и така да се формира единно групово съдебно производство.

„Отзвукът, обаче, бе огромен, много по-голям, отколкото очаквах. Обратната връзка, която получавам е изключително позитивна и много хора ме поздравяват, че най-накрая някой е дръзнал да предприеме реални действия”, казва младежът. Той посочва, че повечето присъединили се към делото са от Европа.

Претенцията е за обезщетение в размер на 500 евро за всеки един от присъединилите се потребители. В обвиненията попада използването на програмата PRISM на американската Агенция за национална сигурност, която е събирала автоматично данни от профилите в социалната мрежа.

„Много от тези над 17 хил. души ще дарят обезщетението при един евентуален положителен изход на делото. Това показва, че те не го правят за пари, а за да настъпи промяна”, посочва Шремс.

Това е второто дело, което той започва на тази тема, след като вече има иск в съда на Европейския съюз. В същото време, регулаторите във Великобритания започнаха разследване дали проведено изследване във Facebook през 2012 г. не се е опитало да манипулира емоционалното състояние на потребителите.

Компанията има над 1,32 млрд. потребители, а продажбите ѝ през второто тримесечие нарастват с 61%, водени основно от резкия скок при мобилната реклама. След обявяването на тези данни акциите на социалната мрежа достигнаха рекордни нива, формирайки пазарна капитализация от близо 200 млрд. долара.

Коментари: 0