Credit Agricole изтри печалбата си за второто тримесечие

Институцията отписа участието си за 708 млн. евро в Banco Espirito Santo

Credit Agricole изтри печалбата си за второто тримесечие
3680 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Френският финансов гигант Credit Agricole загуби 98% от печалбата си за второто тримесечие на годината, пише Financial Times. Причина за това стана отписването на дялове на стойност 708 млн. евро от изпадналата в затруднение Banco Espirito Santo (BES).

Португалския кредитор ще бъде спасен от държавата, но цената за това „ще заплатят” акционерите. Credit Agricole придоби ключов дял през 1999 г., а през 2010 г. той бе редуциран от 23,8% на 15%. Банката понесе тежко световната финансова криза и се наложи да се раздели с почти свои инвестиции извън Франция. BES бе последната придобивка, която все още фигурираше в портфейла ѝ.

За да бъде оздравена BES, Credi Agricole се наложи да отпише изцяло 15-процентното си участие. В резултат на операцията положителният финансов резултат на френския кредитор за април - юни спадна до едва 17 млн. евро. За сравнение, година по-рано той възлизаше на 696 млн. евро.

BES отчете загуби за същото тримесечие от 3,58 млрд. евро, което провокира решение за държавна намеса и спасителен план на стойност 4,9 млрд. евро. Заедно с плана ще бъде проведено и разследване на банковата група.

Според плана, BES бе разделена да „добра” и „лоша” банка. С цел да бъдат защитени данъкоплатците, депозантите и кредиторите от горен ред, качествените активи бяха прехвърлени в „добрата”, а за акционерите и облигационерите остана „лошата” с т.н. токсични активи.

Коментари: 0