България е лидер по три показателя за зелена енергия

Страната ни произвежда най-много слънчева енергия, съпоставени с населението и брутния вътрешен продукт

164 ~ 1 мин. четене

България е лидер по три показателя за зелена енергия в света. Данните за мощностите са от доклада "Фотоволтаичен барометър" (Photovoltaic Barometer) на EPIA за 2012 г., докато данните за брутния вътрешен продукт (БВП) са от доклади на Международния валутен фонд (МВФ).

Инвестициите на страни като САЩ и Китай са също забележителни, но сравнени с тези на другите нации към БВП на глава от населението показват друго измерение. Подобна статистика показва и лидерите в световен мащаб в политиките на стимули и агресивни застроявания на зелена енергия.

При новите слънчеви мощности на глава от населението България се нареждаме на първо място със 109 MW на милион човека, a след нас са Германия и Гърция съответно с 93.5 и 84.7 MW на милион души.

Страната ни оглавява и класацията за най-много обща слънчева енергия за всеки 1 млрд. долара брутен вътрешен продукт. Показателят е 17.8 MW, което е далеч пред втората Чехия, която е инсталирала 10.6 MW фотоволтаици за всеки 1 млрд. долара БВП.

Третата класация, която оглавяваме с внушителна преднина са новите соларни мощности към БВП. България има 15 MW нови соларни мощности за всеки 1 млрд. долара БВП. Гърция е втора с 3.66 MW, а Словения трета с 2.56 MW.

За общата слънчева енергия на глава от населението страната ни се нарежда на 6-то място след Германия, Италия, Белгия, Чехия и Гърция. България е произвела 129 MW ток от слънце на всеки милион човека. За сравнение - САЩ произвеждат едва 24.8 MW.

Подкрепи Economic.bg