Интересът към инвестиционните фондове в България ще расте

В момента лихвите по влоговете са под нивото на инфлацията, а очакванията са процесите по намаляване на лихвените равнища в България за продължат, заяви мениджърът на Pioneer Investments за България Явор Ачев

152 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Лихвите по депозитите в България ще продължат да намаляват и това ще засили интереса към инвестициите във взаимни фондове. Това прогнозира Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, по време на двудневен семинар на тема "Капиталови пазари и инвестиции". Компанията за управление на активи е на българския пазар вече 10 години, като за този период е натрупала активи за 130 млн. евро и държи 30% от пазара при колективните инвестиционни схеми, обявиха от дружеството.

"Очакваме лихвите по депозитите да бъдат под нивата на много от нашите инвестиции в срочни облигации", коментира Ачев. По неговите думи в момента лихвите по влоговете са под нивото на инфлацията, а очакванията му са процесите по намаляване на лихвените равнища в България за продължат. "Този процес винаги е довеждал до засилен интерес и преразпределение на личните спестявания", смята Ачев.

Pioneer Investments изнесе статистика, според която към края на 2012 г. лихвите по депозитите за домакинствата са средно 4.17%, а при корпоративните влогове - 1.98%. Прогнозите на дружеството са, че в края на 2015 г. тези стойности ще бъдат съответно 3.54% и 1.52%. Други данни, които показа Ачев сочат, че за последните 10 години средногодишната инфлация е 5.28%.

В подкрепа на инвестиционните фондове беше изтъкнат фактът, че депозитите са засегнати немалко от данъка върху лихвите. "Дори ако депозитът се подновява редовно, поради начисления данък, по малка сума ще бъде капитализирана в бъдеще", каза Ачев. Той уточни, че според сега действащото законодателство капиталовата печалба от инвестиции във взаимни фондове не се облага.

Специално за отбелязването на 10-годишнината на Pioneer Investments в България дойде и Роман Поспишил, главен изпълнителен директор на Pioneer Asset Menagement (Чехия), който отговаря за целия регион на Централна и Източна Европа. "Преди десет години взехме решението да стъпим на българския пазар, защото оценихме потенциала и факта, че можем да разчитаме на партньорството на най-силната банка в страната", каза Поспишил. В момента пазарният дял на фондовете Pioneer e 28%. Поспишил обясни, че е изключително доволен от постигнатия пазарен дял, но е имал по-високи очаквания за размера на активите под управление. "Все още сме оптимисти и вярваме, че този показател ще се подобри в следващите години, когато лихвите по депозитите вече няма да са сравними с доходността от финансови активи", коментира Поспишил. Според него такава тенденция в региона, за който отговаря, вече се наблюдава - лекият спад на лихвите по депозити раздвижва пазара на акции в региона.

Прогнозите на Pioneer Investments конкретно за българския пазар обобщи мениджърът за България Явор Ачев. "Ако 7% от спестяванията на населението се прехвърлят във фондове и Pioneer запази пазарния си дял около 20%, то в следващите десет години активите на дружеството ще се удвоят и ще достигнат 252 млн. евро", обясни Ачев.

Според него във взаимните фондове на Pioneer трябва да инвестират само хора, които са в състояние да заделят 20-30% от заплатата си в продължение на една години. "Само в този случай инвестиционният фонд е подходящ за вас. В противен случай самите ние връщаме хората", обясни Ачев.

Коментари: 0