България и Виетнам стават стратегически партньори

Виетнам ще бъде врата към Югоизточна Азия за стоки от България, заяви Плевнелиев

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Кристалина Илиева

Съвместна декларация за стратегическо партньорство подписаха Чъонг Танг Шанг, президент на Виетнам, и Росен Плевнелиев, президент на Република България, предава "Фокус". Българският президент е на посещение в азиатската страна до 31 октомври заедно с българска делегация. 

Подписани бяха Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Виетнамската академия на науките и технологиит,е както и Рамково споразумение за двустранно научно-техническо сътрудничество. 

"Виетнам е традиционен приятел и изключително важен партньор за България и ЕС в динамично развиващия се регион Югоизточна Азия. Гордеем се с подкрепата, която България винаги е оказвала на Виетнам по пътя на неговата независимост и модернизация", това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с президента на Виетнам и пленарни разговори между двете делегации. 

"Искаме Виетнам да бъде врата за произведените от България и Европейския съюз (ЕС) стоки, отворена към региона на Югоизточна Азия с над 660 милиона души население. Ще работим за това - България да бъде врата за Виетнам и неговите стоки и услуги, които може да предостави на ЕС с над 500 милиона души население", заяви още Плевнелиев. 

Подкрепи Economic.bg