България иска достатъчно средства за спрените реактори в Козлодуй

Страната ни ще настоява кохезионните фондове да не се съкращават и за запазване на преките плащания към земеделските производители

България ще настоява пред Европейския съюз (ЕС) за "достатъчно средства" за закриване на 4-те реактора в АЕЦ "Козлодуй" (от I до IV). Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба за срещата на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в рамките на двустранните консултации, които предшестват започващия днес в Брюксел специален Европейски съвет.

Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС е посветена на финансовата рамка на общността за периода 2014-2020 г. Освен за справедливи средства за спиране на блоковете в единствената ядрена централа у нас България ще настоява да не се съкращават кохезионните фондове спрямо предходната рамка (2007-2013 г.), както и за преки плащания към земеделските производители.

По-рано днес Бойко Борисов поясни, че с парите по кохезионните фондове се изграждат проекти у нас, но те са изключително важни за цяла Европа.

Коментари: 0