България сред петте с най-скъп газ от „Газпром“

През първото полугодие средната цена е била 501 долара за 1000 куб. м, при средна за Европа - 413.1 долара

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България е сред петте държави, които през миналата година са купували природен газ от "Газпром" на най-висока цена. Информацията е на руския вестник "Известия", който пък се позовава на свои източници. Пред страната ни са само Полша, Македония, Босна и Чехия.

Средната цена, на която България е купувала синьото гориво през първото полугодие на 2012 г. е 501 долара за 1000 куб. м. Македония е плащала 564.3 долара, Полша - 525.5 долара, Босна - 515.2 долара и Чехия - 503.1 долара. Средното ниво за Европа е 413.1 долара, пише руското издание.

"Известия" пише, че "Газпром" официално никога не е разкривал цените, на които продава продукцията си. Данни за цените обаче се появяват епизодично и то по изключение, когато има газови конфликти и войни.

От газовия монополист обявиха, че средните цени ще паднат с 14% през 2013 г., а продадените обеми ще скочат с 8%. Средната цена се очаква да бъде около 360 долара за 1000 куб. м през тази година. В тази прогноза са отчетени и намаленията, които вече получиха редица европейски страни, сред които и България.

Експерти обясняват, че на цените влияят и обемите на доставките. Така например преносът на милиарди кубични метра газ годишно струва по-евтино, отколкото доставката на малък обем, а цената за доставката е заложена в крайната стойност на горивото.

Подкрепи Economic.bg