"Булгартрансгаз" прогнозира 30% газификация през 2020 г.

Към настоящият момент битовата газификация обхваща едва 2.6% от домакинствата

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Битовата газификация да обхваща 30% от домакинствата в България през 2020 г. Това е амбициозният план на "Булгартрансгаз", обсъден днес, 13 август, в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Към настоящият момент битовата газификация обхваща едва 2.6% от домакинствата, казаха от държавната компания за доставка на природен газ.

Експертът от Министерството на икономиката и енергетиката Елеонора Николова определи като оптимистична целта от 30% газификация в посочения план. Според нея най-вероятно тази цел ще бъде намалена на 16% заради много ниската изходна база - едва 2.6% газификация на домакинствата.

Дружеството очаква през следващите седем години местният добив на газ да се увеличи значително и да задоволява по-голямата част от вътрешното потребление. Това са част от параметрите в 10-годишния план на "Булгартрансгаз" за развитие на мрежите.

"Имаме очаквания за повишен добив на база на заявените планове на добивните предприятия", каза пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Кирил Темелков. Според него развитието на проучвателните дейности в Черно море са от съществено значение.

В плана се залага на добив основно от находищата в Галата и Калиакра, които действат и в момента, както и в Девенци, където съвсем скоро ще започне търговският добив.

Подкрепи Economic.bg