Цените скочиха и в Израел

Поскъпването на бензина и тока изкара хората на протест, който ще се повтори и през лятото

6476 ~ 1 мин. четене

Обедняването на населението и покачването на цените на бензина и тока изкара на протест жителите на Тел Авив.  Чиновници, учители, търговци, лекари, технически специалисти демонстрираха срещу поскъпването, предаде DW.

В момента хора от  ”средната класа” в Израел получава около 1650 евро месечно, които вече не достигат, а към групата се числят една трета от населението. Останалите три четвърти от хората в Израел печелят по-малко от средното равнище. Това означава, че средната класа става все по-слаба, а бедността расте. 20,6 процента от населението и 37 процента от децата се водят за бедни.

В същото време хората не са доволни от привилегиите, с които се ползват ултраортодоксалните религиозни кръгове. В Израел те съставляват една мощна група, чиито интереси се защитават от влиятелни партии. Ултраортодоксалните са освободени от военна повинност и получават субсидии за своята специална училищна система. Разходите за тях възлизат на около 200 милиона евро годишно, допълва DW.

Още пари изтичат и за заселниците в страната. Годишно Тел Авив дава за тях над 3 милиарда долара, с които се субсидира заселването и изграждането на къщи и пътища в окупираните палестински територии, както и за сигурност.

 

Подкрепи Economic.bg