ЧЕЗ дължи 130 млн. лв. на строителни фирми

Парите са вложени в строеж на трафопостове, за които дружеството обещава да се разплати, без да посочва кога

Над 2 000 български фирми чакат пари от ЧЕЗ за изградени с техни средства трафопостове. Парите, вложени от фирмите в строежа на трафопостове са общо 131 млн. лева, информира bTV.

„Това им е инвестиционният график, но те извършват плащанията със 10-13 години забавяне,” - обясни Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. "Според думите и срещите, които сме имали, те са готови да платят много по-бързо, но това е проблем който имат с ДЕКВР, защото не им разрешават по-голяма инвестиционна програма, защото това ще повлияе на цената на тока.”

„Забавянето на плащанията не означава, че потребителят няма да получава средства. Имаме едно протоколко решение, което поставя всички потребители при условия, че ако ЧЕЗ използва техните съоръжения, трябва да заплаща цена за ползването на тези съоръжения,” каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

В писмен отговор от ЧЕЗ обясняват, че обектите ще бъдат изкупувани на принципа "първи по време, първи по право". Парите обаче са дължими без лихва. Така, ако един трафопост струва 100 хил. лева, след 13 години ще бъдат платени точно толкова.

Коментари: 0