Огнян Минчев: Русия няма газ да напълни всички нови тръби

Отстъпвайки пред натиска на Русия да подпишем буквално месец и половина преди влизането в сила на третия енергиен пакет, не постъпваме особено лоялно към ЕС, смята политологът

Русия няма достатъчно газ, с който да напълни всички тези нови тръби, които построи – двата "Северни потока", "Синия поток", сега "Южен поток". Tова мнение изрази политологът Огнян Минчев пред БНР.

"Проблемът е в това, че Русия иска да постави на колене Украйна, която съвкупно може да транзитира толкова газ колкото всичките тези нови тръбопроводи взети заедно. Русия иска чисто стратегически да може да държи в шах всички", коментира политологът. По думите му, за Русия е изключително важно да съхрани монопола на доставките за Европа.

"Отстъпвайки пред натиска на Русия да подпишем буквално месец и половина преди влизането в сила на третия енергиен пакет, не постъпваме особено лоялно към ЕС и към самите себе си, тъй като третият енергиен пакет е насочен към гарантиране на диверсифицирани потоци и енергия преди всичко за страни като България, които са уязвими", подчерта Минчев.

Той посочи, че преминаването през територията на една страна на подобен голям инфраструктурен проект по правило е полезно за националния интерес, тъй като става въпрос за стратегическа инфраструктура, която ако се контролира от съответната държава, е източник както на стратегически бонуси, така и на евентуална финансова печалба. В зависимост от това по какъв начин ще се реализира проектът, българската държава и дългосрочният български национален интерес могат да получат определени бонуси, но също така към днешна дата можем да зададем множество въпроси и да изкажем също и множество съмнения, каза още Огнян Минчев.

Коментари: 0