Чакаме 15% повече преки инвестиции през 2012 г.

Според Българската агенция за инвестиции 70-80% от инвестициите са в телекомуникациите, енергетиката и преработвателната промишленост

6986 ~ 1 мин. четене

Увеличение с между 10% и 15% при преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) очаква Българската агенция за инвестиции през тази година. Това обяви на пресконференция днес изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов. Той уточни, че през 2011 г. инвестициите в страната са били 1.3 млрд. евро и са се увеличили със шест-седем пъти спрямо предходната година.

Стефанов изчисли, че инвестициите в България през миналата година са представлявали 0.15% от общите глобални инвестиции на стойност 1.5 трлн. долара.

"Инвестициите в телекомуникациите, енергетиката и преработвателната промишленост формират 70-80% от всички преки инвестиции в страната, като близо 90% от тях идват от ЕС", каза Стефанов.

Той обясни още, че въпреки водещите инвеститори у нас са Холандия и Кипър, инвестициите от тези две страни са повече статистически, отколкото реални. Той даде за пример факта, че има няколко фирми, които през тази година са внесли в страната големи суми под формата на преки чуждестранни инвестиции, без да е сигурно дали имат реални инвестиционни намерения.

Подкрепи Economic.bg