Чакането за визи е проблем за инвеститорите

Прагът за инвестиране в България е най-висок в ЕС, коментира икономическият министър Делян Добрев

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Инвеститорите имат затруднения с това, че постоянно трябва да чакат за визи. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при дебатите по промените в Закона за инвестициите. Добрев даде пример с инвеститор клас А, създал 600 работни места, който е трябвало да чака 6 часа на летището, заради виза.

"В Германия прагът е 150 хил. евро. Ние сме взели най-високия праг в Европейския съюз (ЕС) и с това не даваме гражданство, а право за пребиваване в страната", каза Добрев, цитиран от Фокус. Прагът, който закона предвижда, за даване на статут за постоянно пребиваване за чуждестранни граждани, е 500 хил. лв. "Това е нормален праг", коментира Рамадан Аталай от ДПС като подкрепи предложението на комисията. Необходими са инвестиции в Северозападна България, добави депутатът.

Корнелия Нинова от Коалиция за България (КБ) заяви, че с този законопроект се предлага гражданство на чуждестранен гражданин при условие, че той купи имот. "Ние сме за насърчаване на инвестициите, но не по този начин. Как ще се стимулира икономиката чрез закупуване на недвижими имоти в Монтана, Видин или Враца", попита тя.

Според нея по-разумно е да се въведат данъчни облекчения за инвеститорите в необлагодетелстваните райони.

Подкрепи Economic.bg