Папа Бенедикт XVI претърпял тайна сърдечна операция

Информацията засили слуховете, че папата се оттегля заради заболяване, макар самият той да заяви, че напуска поста си заради напредналата си възраст, която не му позволява да изпълнява задълженията си

112 ~ 1 мин. четене

Папа Бенедикт XVI, който обяви, че ще се оттегли от Светия престол на 28 февруари, е претърпял сърдечна операция преди около три месеца, твърди италианският вестник „Ил Соле 24 оре”.

По данни на изданието операцията, по време на която е бил подменен кардиостимулатор, е била проведена успешно от известния италиански кардиохирург Луиджи Кяриело и след нея не е имало никакви усложнения.

Самата операция и последвалото възстановяване са били държани в пълна тайна. Нито някой от обкръжението на папата, нито самият хирург, до момента не коментира здравословното състояние на Бенедикт."Това беше рутинна операция. Той вече имаше пейсмейкър. Това няма нищо общо с решението на Светия отец", заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

Информацията засили слуховете, че папата се оттегля заради заболяване, макар самият той да заяви, че напуска поста си заради напредналата си възраст, която не му позволява да изпълнява задълженията си.

Изданието цитира хора, близки до папата, които заявили, че операцията го накарала да се замисли за способността си да ръководи Кораба на Свети Петър.

Подкрепи Economic.bg