Черен дим над Ватикана и неуспешен вот за нов папа

115-те кардинали са затворени в Сикстинската капела, където трябва да останат докато поне две трети от тях не одобрят новият глава на Римокатолическата църква

3953 ~ 1 мин. четене

Гъст черен дим се извиси след края на второто и третото гласуване за нов Папа, съобщава Financial Times. Това бе знак, че няма избран наследник на Бенедикт XVI на папския престол.

Той бе посрещнат от възгласи на разочарование от мястото, където хиляди любопитни и вярващи се събраха, за да изчакат резултатите от изборите.

115-те кардинали са затворени в Сикстинската капела, където трябва да останат докато поне две трети от тях не одобрят новият глава на Римокатолическата църква. Считано от днес, кардиналите ще гласуват по четири пъти на ден – сутрин два пъти и два пъти следобед.

Това, че няма избор на папа и при третото гласуване не е знак за разделение между кардиналите. Това каза говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди по време на пресконференция във Ватикана.

Той подчерта, че е нормално да няма резултат след третото гласуване и припомни, че през 20 век само папа Пий ХII е бил избран след третия вот.

Подкрепи Economic.bg