Chevron печели делото срещу Еквадор за $9,5 млрд.

Според щатски съд и да е имало замърсяване, юристите на латиноамериканците са давали подкупи

3671 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Федералният съд на САЩ призна за нищожно решението на еквадорския съд за 9,5 млрд. глоба за петролния гигант Chevron заради щети, нанесени на околната среда на латиноамериканската държава, информира руската служба на BBC.

Американският съд разкрива, че юристите на еквадорско село са давали подкупи, за да спечелят делото срещу Chevron за милиардната компенсация. Адвокатите на еквадорците обаче имат намерение да обжалват съдебното решение.  

В Еквадор компанията бе призната за виновна за ощетяване на природата в провинция Лаго-Агрио още през 2011 г. Обвинението бе за „мащабно замърсяване” и американската компания трябваше да плати колосалните 18,2 млрд. долара.

Миналата година Върховният съд на Еквадор остави решението в сила, но свали размера на глобата наполовина – до 9,5 млрд. Смята се, че замърсяването е станало по вина на американската Texaco, която по-късно бе придобита от Chevron.

Петролно-газовият гигант от САЩ се оправдава с това, че районът на добива е бил почистен, преди да е бил върнат на правителството на Еквадор. Според юристите дъщерната фирма Texaco е била призната за виновна благодарение на 300 хил. долара подкупи към еквадорските прокурори и съдии.

Окръжният съдия на щата Ню Йорк Люис Каплан постанови, че екипът на юристите на Стивън Донзигър е използвал "корупционни методи" за победа в съдебния процес от 2011 г. "Правосъдието не се върши чрез несправедливост. Резултатът не оправдава средствата. Не може да застанеш в защита на незаконно и неправилно поведение", - написа Каплан в заключението си.

Шефът на Chevron Джон Уотсън нарече решението "гръмка победа за Chevron и акционерите й". Но групата на еквадорците подаде искове срещу Chevron и в Бразилия, Аржентина и Канада.

През 1993 г. около 30 хил. души, които живеят в дъждовните гори покрай р. Амазонка, са подали колективен иск срещу Texaco. Според него нефтената компания преднамерено се „отървала” от 82 млрд. литра токсични отходи и 77 млн. литра суров петрол, с което са нанесли щети на влажните тропически гори в североизточната част на Еквадор. Местните досега са на мнение, че замърсяването е довело до бум на заболявания от рак и вродени болести у децата на местното население.

Подкрепи Economic.bg