China Construction с интерес да строи в България

Държавни гаранции няма да се предоставят при евентуално намерение за инвестиции, заяви вицепремиерът Даниела Бобева

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавната китайска корпорация China Construction проявява интерес да строи в България. Това заяви в интервю за БГНЕС вицепремиерът Даниела Бобева. Тя е категорична, че държавни гаранции няма да се предоставят при евентуално намерение за инвестиции, а те ще се правят по "общия режим".

Вицепремиерът обясни, че China Construction има инвестиции в много държави по света, но засега няма в Европа. "От фирмата смятат, че много от условията в Европа по отношение на търговете са рестриктивни, почти забранителни за китайските строителни компании. От друга страна китайците са много гъвкави. Имат стратегическо партньорство с "ЕКСИМБАНК", с МБВР, както и с 6 от най-големите китайски банки. Структурата на техните инвестиции е също така много гъвкава, дори и на базата на публично - частното партньорство в зависимост от конкретния сектор", обясни Бобева.

Според нея е пресилено да се смята, че България ще се превърне в сериозен партньор на Китай, но страната ни "има традиционно добри търговско-икономически отношения" с азиатската държава.

"България е с най-ниското ниво на данъчно облагане в ЕС, а освен това по Закона за инвестициите се предвиждат и определени стимули, от които биха могли да се възползват стратегически инвеститори, както е и до момента. В Централна и Източна Европа Китай ще инвестира там, където му е най-изгодно и най-комфортно за инвестиции. Дали България ще бъде това място - това е въпрос на конкуренция дали ние ще успеем да привлечем китайски инвеститори", каза вицепремиерът.

Бобева е част от българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Пламен Орешарски, на форума Летен Давос-2013, провеждащ се в китайския град Далиен.

Подкрепи Economic.bg