Томас Бах е новият президент на Олимпийския комитет

Мандатът му е 8-годишен, който може да бъде подновен евентуално за още 4 години от сесията на МОК през 2021 г.

204 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

По време на провелата се днес 125-а сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) в Буенос Айрес, членовете на Комитета избраха 59-годишния германски адвокат Томас Бах да оглави организацията. Той застава на президентското място, след като в продължение на 12 години на него стоя холандецът Жак Рох.

Мандатът на Бах е 8-годишен, който може да бъде подновен евентуално за още 4 години от сесията на МОК през 2021 г. Интересното е, че германецът е първият президент на комитета, който е печелил златен олимпийски медал - в турнира по фехтовка от игрите в Монреал 1976 г. По професия Жак Рох беше ортопедичен хирург.

"Благодаря на всички, включително и на тези, които не са гласували за мен. Ще се постарая в следващите години да спечеля доверието ви. Наясно съм с големите отговорности, които ме очакват. Искам да бъда президент на всички вас", каза Бах пред около стотина членове на МОК в Буенос Айрес.

В надпреварата негови съперници бяха Сергей Бубка (Украйна), Нг Сер Мианг (Сингапур), Чин Куо У (Тайван), Ричард Карион (Пуерто Рико) и Денис Освалд (Швейцария).

Германецът заема редица ключови постове в комитета от 1991 г. насам, като последният бе вицепрезидент. В същото време оглавяваше и Германския олимпийски комитет.

Подкрепи Economic.bg