Чобанов: В България масово не се плащат данъци

Рисковете от неизпълнение на бюджета са управляеми. Няма да има нова актуализация, увери финансовият министър

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Неплащането на данъци в България е в голям мащаб. Затова се променят данъчните закони - за да се прекъсне в максимална степен това. Едни от най-важните промени са срещу обратното начисляване на ДДС и фискалната дирекция. ДДС се връща навреме, но това не означава, че трябва да има контрол. Това каза в ефира на Дарик радио министърът на финансите Петър Чобанов.

Той коментира и актуализацията на бюджета. "В началото в бюджета нямаше буфери. Заложеният ръст на икономиката беше 1.9%. Служебното правителство го ревизира до 1%, но след това стана ясно, че и това е трудно постижимо. Това доведе до риск за събирането на заложените приходи", обясни Петър Чобанов. По думите му бюджетът за здравеопазване е бил планират за 10 месеца и от началото на 2013 г. се е харчил по този начин.

Според Петър Чобанов е имало недобро планиране на приходите. "Задействахме машината и приходите започнаха да се събират. Ноември и декември са много активни от гледна точка на потреблението. Въпреки че има рискове пред изпълнението на бюджета, те са управляеми. Основният сценарий, по който се движим в момента е, че заложените приходи ще бъдат събрани. През октомври бяха събрани повече приходи. Така очакваме да е през ноември и декември. Няма да се наложи нова актуализация на бюджета", категоричен е Чобанов.

"Нямам информация по казуса с обвиненията срещу Христо Бисеров за пране на пари и укриване на данъци. С това се занимават други служби", каза в началото на разговора финансовият министър.

Подкрепи Economic.bg