ДДС от 10% за хляба искат производители

Цената на килограм хляб не е по-висока от 1.20 лв., коментира Мариана Кукушева

Автор: Атанас Христов

Данък добавена стойност (ДДС) за хляба в България да се намали наполовина и да е 10%, предлагат производители. "Трябва да се диференцира ДДС на хляба, за да се намали сивият сектор. 10% ДДС е възможно. България е сред малкото държавите в Европейския съюз (ЕС), която има единна ставка ДДС за всички стоки, каза в ефира на телевизия Bulgaria on air Мариана Кукушева, председател на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тя даде пример със съседните ни страни, в които има различна ДДС ставка за хляба. "В Румъния се обмисля ДДС за хляба да е 0%, което изправя пред фалит българските производители, защото ще започне внос. В Гърция ДДС на хляба е 13%, при единна ставка от 26%", коментира Кукушева.

По думите й цената на килограм хляб не е по-висока от 1.20 лв. "Намаление на ДДС няма да доведе до увеличаване, а до стабилизиране на цената", твърди Мариана Кукушева. Според нея ако не се намали ставката ще се стигне до масови фалити в брашна, което ще остави много заети без работа. Данните на асоциацията сочат, че заетите в хлебопроизводство фирми са не повече от 800.

Коментари: 0