Бернанке си остави широко пространство за маневри

Малка печалба за долара от азиатската търговия

Доларът реализира малки печалби по време на азиатската търговия днес, след променлива сесия при която инвеститорите първо продаваха, а после изкупуваха обратно валутата в отговор на коментарите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке.

В крайна сметка пазарите бяха облекчени от ангажимента на ФЕД паричната политика да остане благоприятна в обозримо бъдеще. Бернанке, обаче не пропусна да повтори възможността за намаляване на стимулите по-късно през годината. Изказването на Бернанке му остави много пространство за всякакви маневри.

Еврото слезе на 1.3097 срещу зелените пари при връх вчера на 1.3179. Долар/йена е на 100.00 след дъна в близост до 99.00. Коментарите на Бернанке дойдоха в момент, когато излезе Бежовата книга на ФЕД, която показа, че икономиката е продължила да нараства през юни и началото на юли между слабо и умерено.

Според някои долара може да нараства в близък и средносрочен план и по-точно когато Бернанке обяви детайли около стратегията за изход от стимулите. В същото време обаче долара може да търпи загуби в дните докато това стане известно. Бернанке ще говори днес пред банковата комисия на Сената, но вероятно ще се придържа към речта си, която направи пред комисията за финансови услуги.

Поскъпването на долара беше по-слабо от това на стерлинга и австралийския долар. Британският паунд скочи до 2-седмичен връх срещу долара на 1.5270 след публикуването на стенограмата от заседанието през юли на АЦБ. На него и деветимата членове определящи лихвения процент са гласували срещу нови стимули в икономиката. Австралийският долар разшири печалбите си и удари 0.9292 заради публикуваната също вчера стенограма на Резервната банка на Австралия, която намали очакванията на пазарите за нови намаления на лихвите. Днес валутата е на 0.9165 срещу американския си съименник, но остава над 34-месечното дъно от 0.8998, което удари в петък.

След изказванията на Бернанке, дилърите очакват основните валути да останат в рейндж, тъй като настъпва отпускарския летен сезон в северното полукълбо.

Днес нямаше значими новини от Азия. От Великобритания се очакват продажбите на дребно за юни, а след тях от САЩ излизат седмичните първоначални молби за помощи срещу безработица и доклад за фабричната активност в средния атлантически регион.

Китай на път да изпревари Индия като купувач №1 на злато в света

Златото днес се стабилизира след спада с над 1% вчера, но остава под натиск, тъй като инвеститорите очакват в крайна сметка намаление на стимулите на Федералния резерв. Жълтият метал се обезцени с над 20% през тази година и загуби статута си на предлагащ сигурност, след като ФЕД сигнализира, че ще намали по-късно през годината покупките на активи на стойност 85 милиарда долара месечно и напълно ще ги спре до средата на 2014 година.

В предишните години трите количествени поощрения от ФЕД подкрепиха цената на златото и на другите суровини. Вчера председателя на ФЕД Бен Бернанке заяви, че все още очаква още тази година да започне намалението на стимулите, но си остави опцията да промени плановете си ако ситуацията го налага.

Сутринта златото се търгуваше около 1278 долара за тройунция. Върхът за всички времена е 1920 долара и е от 2011 година. Мнозина очакват пробив на дъното от 12 юли на 1267 долара. Бернанке днес ще говори пред банковата комисия на Сената, но вероятно изказването му няма да се различава от това вчера.

Последната слабост на златото привлече купувачи от физически сектор. Търсенето обаче от най-големия потребител Индия остава слабо заради повишените вносни мита от правителството. В резултат на тях вноса през юни е спаднал с 81%. Златото е втория по внос продукт за Индия след петрола, а правителството иска да намали вноса, за да облекчи дефицита по текущата сметка и да помогне на местната валута.

Физическите доставки от борсата за злато в Шанхай надмина през първата половина на 2013 стойността на всички доставки за миналата година, което сигнализира, че търсенето от Китай достига нива, които могат да изкарат страната пред Индия като купувач №1 в света.

 Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0