ДКЕВР обсъжда поевтиняването на газ и парно

Цената на топлинната енергия намалява най-много в Бургас и Плевен

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Новите по-ниски цени на природния газ и парното от 1 април 2013 г. ще бъдат обсъдени днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът вече предложи синьото гориво да поевтинее с 3.89% през второто тримесечие, което е по-голямо намаление от предложения 3.22% спад от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД.

Заради новите по-ниски цени на природния газ от 1 април ще бъде намалено и парното. За различните топлофикационни дружества поевтиняването ще е различно - между 4 и 6% средно. Най-голямо намаление на цените се предлага за топлинната енергия в Бургас и Плевен - около 6.5%. В София цената на парното ще падне с около 3.8%.

Предложенията на ДКЕВР ще бъдат обсъдени на заседание на Обществения консултативен съвет към регулатора по въпроси, свързани с образуването на регулираните цени с голяма обществена значимост. Дневният ред предвижда обсъждане на прогнозните цени на природния газ за второто тримесечие на 2013 г. при продажба от обществения доставчик на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Ще бъдат обсъдени и прогнозните цени на електрическа и топлинна енергия в резултат на изменение на цените на природния газ от 1 април 2013 г.

Подкрепи Economic.bg