ДПС поиска контрол и регулация над тютюневата индустрия

Според народния представител Алиосман Имамов е "погрешно е да се твърди, че цените се определят от търсенето и предлагането"

Снимка: БГНЕС

180 ~ 2 мин. четене

ДПС призова за мерки, насочени към възстановяване на регулативните и контролни функции на държавата върху производството и изкупуването на ориенталски тютюни. Това каза Алиосман Имамов в декларация от името на парламентарната група, изчетена от трибуната на Народното събрание.

"Въпреки многохилядните протести на тютюнопроизводителите, кампанията по изкупуването на тютюн не върви добре, а в някои региони изобщо не е започнала", заяви народният представител.

"Недоволството от ниските изкупни цени расте, но търговците продължават да мълчат и не дават знаци, че има активен диалог. Заради това са възможни и по-големи протести", подчерта Имамов.

"От 1993 г. насам, когато беше премахнат държавния монопол над тютюна, винаги е имало проблеми с изкупуването му, но тази година те преминават границите на търпимостта и това се дължи на закона от 2012 г., който имаше за цел да доведе до либерализация", каза още депутатът. "Фирмите, които се занимават с изкупуването на тютюна са същите, а либерализацията не се е случила", напомни той. "Погрешно е да се твърди, че цените се определят от търсенето и предлагането", подчерта Имамов.

"Необходима е регулация, а в много държави тютюнът е държавен монопол. Голяма част от ориенталския тютюн е за износ и едва ли има друга земеделска култура, която да има такъв принос към износа", подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

Той бе категоричен, че трябва да има мерки за регулация. КЗК трябва да направи проверки за наличие на картел, а земеделското министерство да разработи мерки и схеми за подпомагане на тютюнопроизводителите и по други земеделски програми, обясни още Имамов. "МЗХ трябва спешно да организира държавни експерти по оценяването на тютюна, които да се включат в изкупната кампания", препоръча Имамов. Той настоя за извършване на проверки на лицензите на фирмите, които изкупуват тютюна.

Коментари: 0