ДПС сезира КС за мораториума за земята

Подписали са се всички 36 депутати от Движението за права и свободи, а останалите подписи са събрани от представители на парламентарната група на Коалиция за България

84 ~ 1 мин. четене

ДПС внесе в Конституционния съд събраните подписи за отмяна на решението на Народното събрание за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година.

Подписали са се всички 36 депутати от Движението за права и свободи, а останалите подписи са събрани от представители на парламентарната група на Коалиция за България. 

Според вносителите решението на парламента за удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на физически лица, граждани на ЕС, е в нарушение на Конституцията, тъй като според основния закон по този въпрос трябва да се приложи договора ни за присъединяване към Европейския съюз.

В договора е посочено, че забраната трябва да отпадне на 1 януари 2014 г. Конституцията и съответно присъединителният договор имат по-голяма нормативна сила от решението на Народното събрание.  Четин Казак от ДПС заяви пред журналисти, че Конституционният съд щесе произнесе по казуса в най-кратки срокове.

Подкрепи Economic.bg