Данъчни подгониха Amazon.com

Бирници на Острова, Германия, Франция,Китай, Япония и САЩ проверяват дейността на търговеца

Данъчни подгониха най-големият в света он-лайн търговец - Amazon.com. Това съобщи американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC). Разследване на дейността вървят във Великобритания, Германия, Франция, Япония, Китай и САЩ.  Съмненията на проверяващите са, че компанията спестява част от данъка върху продажбите.

Според публикации в британската преса през последните три години, он-лайн гигантът е продал стоки, от които е получил доходи в размер на 7,6 млрд. паунда само на територията на Великобритания. Точно Amazon.com е фирмата, която доставя всяка четвърта книга в страната.

От 2006 година насам бизнесът на компанията за Острова се ръководи от дъщерно дружество, регистрирано в Швейцария. Там данъчната ставка е по-ниска, отколкото във Великобритания.

Твърди се, че британският клон служи само като прикритие, а договорите за покупко-продажба клиентите от Великобритания сключват с Amazon SARL в Люксембург. За Amazon UK работят 2 265 служители, които реализират официален оборот от 147 млн. паунда. Базираният в Люксембург европейски клон е с щат от само 134 служители, които през 2010 г. са успели да реализират приходи от 7,5 млрд. евро.

Коментари: 0