Данъчните ще проверяват доходите на Ангел Семерджиев

Луксозните придобивки на бившия шеф на ДКЕВР вече бяха разкрити от Сметната палата

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Съвместна проверка на доходите на бившия председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев ще започнат от Националната агенция по приходите (НАП) и Софийска градска прокуратура, съобщиха от приходната агенция.

Проверката ще обхване и членовете на семейството на Семерджиев, както и близки до него дружества. Инспекторите ще оценяват цялото притежавано имущество и ще го сравняват с официално обявените приходи на проверяваното лице. При установяване на разлики се начисляват дължимите данъци и лихви за срок от пет години назад от датата на проверката.

При проверка от Сметната палата стана ясно, че предишният председател на ДКЕВР е "забравил" да декларира купен апартамент в Несебър. Скандалите около Семерджиев не стихват откакто той пое изключително важния пост на шеф на енергийния регулатор. Освен апартамента в Несебър, Ангел Семерджиев е собственик и на вила в крайморския град и луксозен автомобил Lexus.

Ангел Семерджиев се сбогува с поста си в края на януари. Чашата на търпението преля, след като стана ясно, че Европейската комисия завежда дело срещу България заради неприети нормативни актове свързани с либерализацията на енергийния пазар. На негово място беше назначена Юлиана Иванова, която обаче изкара на поста само 4 дни и подаде оставка след скандал около нейна фирма за онлайн търговия.

"Горещият картоф" ДКЕВР изяде и главата на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, които преди минути подаде оставка. Регулаторът е пряко подчинен на Дянков. Предстоят законодателни промени, които да позволят членовете на регулатора да се избират от Народното събрание.

Подкрепи Economic.bg