Делян Добрев носи документи като пощальон, спи с тях

Министър-председателят Бойко Борисов

Избрани цитати на премиера:

4016 ~ 2 мин. четене

"От министерството на икономиката и енергетиката съм взел оригиналните документи...аз там доверие вече на никой освен на министъра (Делян Добрев - бел.ред.). Той ги носи като пощальон, прибира ги, спи с тях, защото изчезват".

Така премиерът Бойко Борисов обясни защо е дошъл в студиото на bTV заедно с икономическия министър Делян Добрев.

В гостуването си в сутрешния блок на телевизията премиерът засегна редица теми, като колко струва изграждането на АЕЦ "Белене", нападението над Ахмед Доган, евросубсидиите за образование и разговорите му "по домашно" с лидери от опозицията.

Предлагаме ви избрани моменти от интервюто:

Бойко Борисов: "Той (Сергей Станишев - бел. ред.) вчера показваше този меморандум. На страница втора пише така… Сутрин почнах малко да не виждам…

Водеща: "С очила вече?"…

Бойко Борисов: "Е, сутрин! Много е ситничко меморандума написан. Затова ще го прочета, за да съм точен…

За меморандума от 2010 г.:

"Ето го меморандумът. И понеже аз съм опитен човек и знам, че рано или късно може да се спекулира, целта на този меморандум е шест месеца да си дадем срок, ако ще строим „Белене”, защото аз винаги съм казвал, че положихме огромни усилия да продължим този проект."

"Това не поражда никаква правна стойност. Ако подпишем договор сега с вас, ще след шест месеца ще дойда, ако вие не ме поканите, има... за неустойки, ще ми платите вие, ако аз не дойда, ще ви платя на вас. Това е договорът."

VIP гостите в дома на премиера:

"По време на президентските избори...аз тогава публично му се извиних на Лютви. Сутринта пия кафе и гледам телевизия, беше към седем и половина, осем без нещо, такова време...и влиза г-н Местан в нас. "Добър ден!", "Добър ден!" и казва: "Аз обърках къщата, отивах при Първанов..", ами казвам добре си объркал, заповядай, поне едно кафе да изпием (...) Една седмица си мислех, ако е имало някой, дали доброжелател или не, и го е снимал от улицата, как ще обясня аз, че не сме правили някаква завера.

"Аз съжалявам, че по същия начин не постъпих и със Станишев. Той ми се обади и поиска да дойде у нас (...) Не е ставало въпрос за "Белене". Аз за "Белене" му казах, че е неизгодно и че въобще благодаря, че не си подписал.

Запитан каква е била целта на срещата му със Станишев:

"Сега каквото и да кажа...първо е клюкарско и второ не е почтено, но има един безспорен факт - той идва у нас, хора от най-близкото му обкръжение са искали среща от мен и не съм им отказвал. Не казвам, защото не съм клюкар. Как да кажа, че е идвал за договори, нали утре ще каже, че е клевета. Ако искал да говори за тази среща и за тези срещи, той е можел още тогава да каже: "Днес се видяхме с Борисов и говорихме за еди какво си."

Молби за ходатайство:

"Просто г-жа Йосифова (Моника Йосифова, жената до Сергей Станишев- бел ред.) сама си беше спечелила конкурсите. Аз винаги съм казвал, че имам високо мнение за нея."

Подкрепи Economic.bg