Денис Ершов пред Economic: Съд запорира акциите на "Петрол"

Старозагорският окръжен съд блокира активите на дружеството по искане на местен кредитор

Сагата продължава

Денис Ершов пред Economic: Съд запорира акциите на
452 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Старозагорският окръжен съд запорира акциите на новите собственици на "Петрол". Това потвърди специално за агенция «Икономика» (Economic.bg) изпълнителният директор и член на борда на директорите Денис Ершов.

"Така е, Старозагорският съд наложи запор на всички акции. Информацията е сигурна”, коментира той. Бизнесменът обаче не пожела да даде подробности поради заетост.

Това са фирмите "Алфа кепитъл", която притежава 28,9% от капитала, "Юлинор" (23,1%), "Корект фарм" (18,3%) и "ВИП пропъртиз" (18,3%). Те се свързват с доскорошния мажоритарен акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и от края на 2013 г. държат общо 88,6% от дружеството, става ясно от документи в Търговския регистър.

Обезпечителната мярка е наложена по искане на "Ню ко Загора", която е кредитор на предишния мажоритарен акционер във веригата - "Петрол холдинг". Най-вероятно да става дума за задълженията, натрупани по времето на екипа на Митко Събев, когото Ершов обвинява в тежкото финансово състояние на дружеството.

"Холдингът предстои да влезе в процедура по несъстоятелност, затова ще бъдат проверени всичките му разпоредителни сделки, включително тези с акциите на "Петрол", обясниха адвокатите на дружеството. За обезпечаване на евентуалните вземания на кредиторите съдът е допуснал да се запорират акциите в "Петрол" на "ВИП пропъртиз", "Корект фарм", "Алфа кепитъл" и "Юлинор", допълниха те, цитирани от в. "Преса".

Часове преди налагането на запора световният шампион по борба Николай Гергов e купил 18,3% от акциите на "Петрол". Договорът за покупко-продажба е сключен на 17 юли и предстои да бъде вписан в Търговския регистър. Сделката е на стойност 10 000 лв.

Вероятно запорът върху акциите ще бъде обжалван. Бъдещето на веригата за горива (с 334 обекта) ще зависи от това дали ще започне процедура по несъстоятелност на "Петрол холдинг" и каква начална дата на неплатежоспособността ще бъде определена. Съществува вариант сделките с акциите на "Петрол" от края на 2013 г. да бъдат обявени за нищожни и собствеността на бензиностанциите да се върне към холдинга и неговите кредитори.

"Петрол холдинг" сега се управлява от Денис Ершов и близките до него Александър Мелник и Цветан Димитров. За контрола върху компанията години наред се водеше корпоративна битка между Ершов и Митко Събев. В края на 2013 г. Ершов взе властта, след като се разбра за продажбата на своите 47,5 на президента на международната дереация по шахмат (FIDE), бивш държавен глава на автономната руска република Калмикия и собственик на инвестиционен фонд Credit Mediteranee Кирсан Илюмжинов.

 
Подкрепи Economic.bg