Денят на Европа

Столицата ще отбележи празника с тържествен концерт

Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над Хитлеристка Германия и край на Втората световна война.

На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация. Английският министър-председател Чърчил и президентът на САЩ Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).

През 1950 г. Робърт Шуман представя предложението си за създаване на единна Европа, популярно като като "Декларацията на Шуман", начало на ЕС. Външният министър на Франция призовава за помирение между Франция и Германия и "обединението на европейските нации" след края на войната.

България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз.

В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.

С партньорството на Столичната община Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фото изложба „5 години членство на България в ЕС", която може да бъде разгледана пред Народния театър „Иван Вазов" до 13 май, а фотоизложба „Европейският парламент: Брюксел - Страсбург - България" ще бъде показана от 7 до 18 май в Столична библиотека.

През целия ден пред Народния театър в София ще бъде разположен и информационен щанд на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

В зала „България” от 19.00 часа пък ще се проведе Тържествен концерт, с който столицата ще отбележи Деня на Европа.

Коментари: 0