Диков: София ще има ново гробище

Новият гробищен парк ще се разположи върху 300 дка държавна и общинска земя

3818 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

София ще има ново гробище. Теренът, който сега се оглежда, е извън строителните граници на столицата в западната част на града - над Околовръстното. Това главният архитект на Столична община Петър Диков пред „Монитор”. Парцелът от 600 декара е частен и предстои процедура по отчуждаване.

Столична община е предприела мярката заради периодичната заплаха от недостиг на места за покойници. В момента свободни парцели има само в „Бакърена фабрика” и „Малашевци”, а в Централните гробища се погребват само хора, които от години притежават фамилни места. „Предвижда се още един гробищен парк да има и между селата Казичене и Лозен”, отбеляза Диков.

Новият гробищен парк ще се разположи върху 300 дка държавна и общинска земя. Готви се и специална програма за селските гробища около София. Вече е започнала процедура за разширенията на 10-12 терена. Плановете щели да са готови най-късно до началото на следващата година.

„Важно е организацията на дейността на тези гробища, защото някои от тях не са регулирани и се управляват от районните кметове”, обясни арх. Диков. По думите му те трябва да бъдат част от общинското предприятие „Гробищни паркове”.

Докато се работи по проектите за нови паркове - над Околовръстното и между Казичене и Лозен, общината ще разширява съществуващите гробища. Ще откупи общо 40 дка за две-три години. На първо време приключва отчуждаването на 10 дка до дома на покойниците „Бакърена фабрика”. С 15 дка ще се разширят гробищата в „Малашевци”. За това вече тече процедура за отчуждаване на парцел от 1180 кв. метра, за който общината ще трябва да задели 78 234 лв.

Подкрепи Economic.bg