Замразяват цените на лекарствата за година

Мярката ще засегне над 2230 вида медикаменти

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Лекарствата без рецепта няма да поскъпват една година. Това предвижда проект на Министерство на здравеопазването за промяна на наредбата за цените на медикаментите, който най-вероятно ще влезе в сила другия месец, предаде „Стандарт”. Така до май догодина фармацевтичните фирми ще пипат стойността на най-масовите лекарствени средства само според ръста на инфлацията.

Замразяването ще засегне над 2230 вида медикаменти. Без рецепта се продават витамини, болкоуспокояващи, лекарства за простуда и грип. През 2012 г. подобни медикаменти са регистрирали оборот от общо 341 млн. лв. у нас. Данните на IMS Health – компания, анализираща фармацевтичния пазар, показват още, че средната цена за опаковка е била 4.2 лв.

През миналата година с 6.2% се е увеличило  потреблението на лекарства с рецепта, като е достигнало 1.8 млрд. лв. Въпреки това ръстът е по-слаб в сравнение с предишните години. Основните причини за това са по-малките грипни епидемии, поевтиняване на хапчетата и бедността на хората. Пациентите отново са платили от джоба си през 2012 г. повече медикаменти отколкото държавата.

Потребителите са закупили хапчета за 1.33 млрд. лв или с 40 млн. лв повече, отколкото през 2011 г. През 2012 г. НЗОК, министерството и болниците са похарчили общо 873 млн. лв за лекарства срещу 801 млн. лв през 2011 г. Увеличението от 70 млн. лв се дължи на децентрализирането на търга на здравното министерство. За първи път през миналата година болниците сами купуваха хапчетата срещу рак вместо ресорното ведомство и всяка клиника сама избираше на каква терапия да заложи.

Подкрепи Economic.bg