Добрев: Станишев лъже, че „Белене“ може да се изплати за 10 години

Според икономическия министър това може да стане, ако централата печели по 3 млрд. лв. годишно

3662 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Абсолютна фантасмагория е и умишлено се лъже, че АЕЦ "Белене" може да се изплати за 10 години. Това каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По този начин той отговори на лидера на БСП Сергей Станишев, който днес от парламентарната трибуна обяви, че това е срокът, за който централата ще успее да върне направената в нея инвестиция.

"Изнесената декларация е умишлена лъжа. Трябва да си много слаб икономист, за да твърдиш подобно нещо. Дори децата от началните класове могат да пресметнат, че централата няма как да се изплати за този срок", каза Добрев.

Той даде пример с АЕЦ "Козлодуй", цената на която централата продава електроенергията си и печалбите, които постига. "За четирите години от управлението на Тройната коалиция "Козлодуй" е спечелила общо 58 млн. лв. Като разделим сумата на четири, се получава по 14.5 млн. лв. годишно", изчисли министърът. Той отново припомни, че изчисленията на социалистите са чиста манипулация и няма нищо реално в тях.

"Анализът на HSBC показа, че построяването на АЕЦ "Белене" ще струва 10.35 млрд. евро. Ако разделим тази сума на 10 се вижда, че централата трябва да печели по 3 млрд. лв. годишно", коментира още Добрев. Той добави, че в доклада на британската банка е заложена цена на тока от 150 лв. за мегаватчас. При тази стойност на тока централата може да се изплати за 18 години.

"На свободния пазар токът се продава за 65-80 лв. Електроенергията от "Козлодуй" е продаваме на около 70 лв. за мегаватчас. Ако започнем да я предлагаме за 150 лв. за мегаватчас, просто не знам кой ще я купи", коментира още министърът. По неговите думи да се говори за 150 млн. лв. годишна печалба е несериозно, а 3 млрд. лв - просто смешно.

Подкрепи Economic.bg