Сметката за парно през декември нарасна с 21%

Очаква се близо 63% от абонатите на "Топлофикация" да платят до 150 лв. за последния месец на миналата година

3587 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Средно с 21% по-високи сметки за парно ще получат софиянци за декември. Това показва анализа на Изчислителния център на "Топлофикация София". Според експертите на дружеството основните причини са по-ниските температури, по-голямото потребление и по-високата цена, обясняват от дружеството.

През последния месец на миналата година температурите са били значително по-ниски от средните стойности, а консумацията е била по-висока заради повечето почивни дни. Освен това в края на 2012 г. цената на топлоенергията беше с 12% по-висока от съпоставимия период на миналата година.

Потреблението в столица през декември 2012 г. е било 544 174 МВтч, което е с 8% повече, спрямо съпоставимия период на 2011 г. Данните на синоптиците сочат, че средномесечната температура за периода е била минус 0.8 градуса по Целзий. Това прави месеца най-студения декември за последните 10 години.

Очаква се близо 63% от абонатите на компанията да получат сметки до 150 лв. за декември. "Вероятно много наши клиенти ще сравняват сметките си за ноември и декември 2012 г., но това няма да бъде коректно сравнение, защото ноември беше необичайно топъл, със средномесечна температура плюс 6.8 градуса по Целзий", обясни Боян Паунов, ръководител отдел "Отчитане на топлинна енергия, енергийна ефективност и дялово разпределение". От началото на 2013 г. цената на топлинната енергия в София вече е със 7.17% по-ниска спрямо тази за декември 2012 г.

"Тази корекция ще се усети от клиентите ни в януарските им сметки", добави Боян Паунов.

Подкрепи Economic.bg