Кандидатът за ВМЗ-Сопот поиска шоково съкращение на персонала

"Емко" ООД трябва днес да подаде обвързваща оферта за купуването на завода

328 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Вместо оферта за приватизацията на ВМЗ-Сопот, кандидат-купувачът на завода поиска шоково съкращение на персонала. Предложението си собственикът на фирмата-кандидат „Емко“ ЕООД  - Емилиян Гебрев направил към представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“. От тях той поискал да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във „ВМЗ“ да останат на работа само 1200 оръжейници, съобщиха от пресцентъра на синдиката. На тях е било предложено от Колективния трудов договор да отпадне разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Днес, от останалия единствен кандидат-купувач на предприятието се очаква да внесе оферта в Агенцията по приватизация.

Едно от условията към новия собственик на завода обаче е той да не намаля броя на работниците. Пред дни директорът на Агенцията по приватизацията Емил Караниколов отново поясни, че стратегията по приватизацията на ВМЗ-Сопот не допуска съкращения и намаляване на заплатите за три години от приключване на сделката.

Очаквано предложението за шоково съкращение във ВМЗ не срещна одобрението и на синдикатите. "Категоричната позиция на представителите на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат-купувачът е запознат със стратегията, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ-Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне", обясниха от КНСБ. Те определят предложението на "Емко" за изненадващо. С него президентът на КНСБ Пламен Димитров ще запознае и министър Делян Добрев, добавят от пресцентъра на синдиката.

По-рано днес Делян Добрев обяви, че очаква офертата за ВМЗ да бъде подадена до края на днешния ден. "Тя трябва да отговаря на условията на стратегията, а това е преценка на Агенцията по приватизацията и на надзорния съвет", категоричен бе министърът.

Междувременно и днес продължиха ефективните стачни действия на оръжейниците. Тази сутрин отново бе организиран протест пред административната сграда на дружеството, с настояване за изплащане на дължимите работни заплати.

Подкрепи Economic.bg