Тим Кук иска потребителите на China Mobile

Изпълнителният директор на Apple се е срещнал с директора на най-големия китайски телеком, за да обсъжда бъдещо сътрудничество

176 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук все пак се е срещнал с директора на най-големия телекомуникационен оператор в Китай - China Mobile. Това обяви самият той в интервю за китайската държавна информационна агенция "Синхуа". По неговите думи скоро Китай ще бъде по-голям пазар от САЩ за продуктите на технологичната компания.

Според Кук скоро новите устройства, които произвежда Apple, ще бъдат представяни първо в Китай, а не както досега - в САЩ. "Вярвам, че Китай ще се превърне в първия ни пазар", каза Кук. Той не даде прогноза обаче кога ще се случи това.

Посещението на Тим Кук в Китай е второ за тази година. Както и първия път, така и сега официалната причина на визитата беше среща с партньори и официални лица. Но както и през март 2012 г., така и сега истинската причина се оказва, че е постигане на споразумения за партньорства с мобилни оператори в страната.

От четири години Apple иска да сключи договор с China Mobile, за да продава своя iPhone през китайския телеком. Засега компанията не успява и обяснява това с технически проблеми. Най-големият телеком в Китай не използва широкоразпространения стандарт 3G, а TD-SCDMA.

China Mobile има над 700 млн. потребители. Това е два пъти повече, отколкото имат China Unicom и China Telecom, с които работи американската компания.

През третото тримесечие на 2012 г. Apple отчете 5.7 млрд. долара приходи в Китай, а продажбите в САЩ бяха за 14.4 млрд. долара. В рамките на три дни след пускането на iPhone 5 в Китай, бяха продадени 2 млн. смартфона. Толкова успешно пускане на продукт компанията не е регистрирала никога.

Въпреки това обаче анализаторите са на мнение, че бъдещето разрастване на продажбите в азиатската държава зависи силно от постигането на споразумение с China Telecom. Телекомът вече сключи такова с Nokia и последният модел на финландската компания - Lumia 920 ще се предлага с договор на оператора. Той ще бъде специално модифициран, за да използва специфичната честота, която използва китайския телеком.

Подкрепи Economic.bg