Договорът на ЧЕЗ бил публичен от 8 години

От дружеството обясняват, че са платили на държавата данъци в размер на 429 млн. лв.

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Договорът за приватизация на електроразпределителните дружества в Западна България, подписан на 19.11.2004 г. от Агенцията за приватизация като представител на Република България и CEZ а.s., е публично оповестен от юли 2005 г. Това е становището на чешката енергийна компания, изпратено до редакционния мейл. Договорът е достъпен за всички, които желаят да се запознаят с клаузите в него, на: http://www.secinfo.com/dsvrz.zFk.d.htm ("Share Privatization Sale Agreement").

ЧЕЗ декларира, че е изпълнила всички свои задължения по този приватизационен договор. Доказателства за изпълнението на предвидените ангажименти по приватизационния договор могат да бъдат намерени на сайта на Агенцията за приватизация: http://www.priv.government.bg/, публичен регистър, следприватизационен контрол.

 "ЧЕЗ е прозрачна европейска компания, която спазва законите на държавите, в които работи. От стъпването си в България, ЧЕЗ се позиционира като един от най-големите инвеститори в енергийния сектор. До момента компанията е инвестирала в страната над 1.7 млрд. лв., включително над 640 млн. лв. в електроразпределителната мрежа", се казва в становището.

Дружеството обяснява още, че е и един от най-големите данъкоплатци в България. "Откакто ЧЕЗ пое електроснабдяването в Западна България компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са платили на държавата данъци в размер на 429 млн. лева, включително данък печалба, местни данъци и такси, акцизи и ДДС", пише в писмото.

 През 2010 г. българската държава получи от ЧЕЗ дивидент в размер на 41 млн. лева.

Подкрепи Economic.bg