Доларът докосва нивата от 100 йени

Търгуващите се върнаха към разпродажби на йената срещу всички валути

3875 ~ 3 мин. четене

Доларът приближи плътно нивата от 100 йени по време на днешната азиатска търговия. Японската валута остава под силен натиск от продажби, след като Японската централна банка отново потвърди решимостта си да изкара икономиката от дефлационната спирала.

Зелените пари нараснаха до 99.88 йени, а сутринта котировките бяха 99.55. Двойката поскъпна с над 7% след решението на ЯЦБ през миналата седмица да предприеме радикални мерки от стимули, които засенчиха дори масивните действия през последните години на Федералния резерв.

Късно в сряда управителят на ЯЦБ Харухико Курода потвърди готовността си да предложи нови стимули, които да разширят ултра облекченията парична политика ако е необходимо и след предвидените 2 години само и само да се постигне целта от 2% инфлация.

Дилъри коментират, че на нивата около 100 в долар/йена има бариери, които ако бъдат достигнати ще доведат до покачване и стойности невиждани от средата на април 2009 година. Пробив на 100 отваря вратите за тест на върха от април 2009 на 101.45.

Търговията през последните часове е волатилна, тъй като пазарите реагираха на коментарите на Курода и стенограмата на ФЕД от заседанието на 19 и 20 март. ФЕД предприе и разследване, което да установи как стенограмата е достигнала до някои хора по-рано. Засега изглежда, че е случайно. Самата стенограма беше описана от някои анализатори като оптимистична, но пазара пренебрегна това заради лошите резултати за трудовата заетост през март. В крайна сметка търгуващите се върнаха към разпродажби на йената срещу всички валути. Прогнозите на БНП Париба са долар/йена да достигне нива от 102 в края на второто тримесечие, 103 в края на третото и 105 в края на годината. По отношение на евро/йена и австралийски долар/йена прогнозите им сочат доста по-голямо поскъпване съответно до 140 и 116 в края на годината. Кросът евро/йена в момента е на 130 след достигнат нов 3-годишен връх от 130.57. Единната валута вчера удари едномесечен връх срещу долара на 1.3122, но днес се разменя за 1.3058. Високодоходните валути са сред най-добре представящите се, а австралийският долар удари две- и половина годишен връх срещу американския си съименик на 1.0553, но през нощта слезе на 1.0513. Все така трудна съпротива остава върха за 2013, поставен през януари на 1.0599. Австралийският долар напредва и срещу йената и се изкачи до 105.26, което приближава нивото от 108 спрямо растежа през 2007 година.

Златото пострада от високото затваряне на Уолстрийт

Златото днес падна до едноседмично дъно, тъй като силата на борсовите индекси увеличи търсенето на по-рискови активи, докато сигналите от Федералния резерв, че монетарните стимули приближават своя край също навредиха на предлагащото сигурност злато.

През нощта жълтият метал падна с 4.35 долара до 1553.10 долара за тройунция, което е най-слаба стойност след 5 април. В сряда метала се обезцени с 1% при най-големия дневен спад след 20 февруари.

Официалните представители на ФЕД през миналия месец изглежда са били на път да приключат до края на годината необикновената програма по изкупуване на облигации. Това обаче означава, че последвалия през март слаб доклад за трудовата заетост ги е изненадал.

Междувременно Кипът ще трябва да продаде излишните златни резерви, за да събере около 400 милиона евро, които да помогнат за финансирането на кипърския ангажимент по сделката.

Вчера Южна Корея съобщи, че съществува много голяма вероятност Северна Корея, след седмици на заплахи за война, да тества и изстреля всеки момент ракети със среден обсег на действие, за да демонстрира сила.

Рекордно високото затваряне на борсата на Уолстрийт и нарастващия оптимизъм за китайската икономика подкрепиха азиатските акции през нощта, докато смелите монетарни стимули на Японската централна банка оставиха йената под натиск и тестваща нови дъна срещу останалите валути.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg