Доларът набира сили

Силните данни от САЩ доведоха до срив на златото

216 ~ 3 мин. четене

Доларът отново показва сила след вчерашните икономически данни от САЩ, които подкрепиха мнението на Федералния резерв за възстановяването и доведоха до растеж на доходността по американските облигации. Излезлите цифри показаха, че потребителското доверие в САЩ се е повишило през юни до най-високи нива за последните  5 години. В подкрепа на долара бе и силното увеличение на плановете за бизнес разходи и на цените на имотите.

Докладите идват само дни след изказването на председателя на ФЕД Бен Бернанке, че централната банка ще забави, по-късно през годината покупките на облигации ако икономиката продължи да се подобрява.

Излезлите над очакванията резултати помогнаха на долара да се покачи срещу йената на 97.92 тази сутрин, което е над дъното за седмицата на 96.95 и доста над дъното за месеца на 93.75. Еврото падна срещу зелените пари на 1.3056 при връх вчера на 1.3151 и това отново докара във фокус подкрепата при 1.3034, което е 61.8% корекция на покачването от 17 май до 19 юни. Единната валута попадна под натиск и заради коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който заяви, че централната банка въобще не е близо до излизане от политиката на щедри стимули. Различното отношение по провежданата политика от ФЕД и ЕЦБ натежа върху евро/долар.

Високодоходните валути също спаднаха, като цяло срещу силния долар, въпреки че австралийския долар показва сигнали, че намира база след обезценката с 11% от началото на май. Той се разменя за 0.9266 срещу американския си съименик. Все пак двойката остава близо до 33-месечното дъно от 0.9148. Първоначална подкрепа е 0.9143, което е 38.2% корекция на ралито от 2008 до 2011 година.

В подкрепа на австралийския долар дойде и уверението на Китайската централна банка във вторник, която успокои пазарите, че ще подсигури достатъчно ликвидни средства на институциите, които се нуждаят от тях. Трудно достъпните средства заплашват да забавят допълнително втората по големина икономика в света. Китай, който е най-големия експортен пазар за Австралия, се опитва да намали заемането на средства.

Силните данни от САЩ доведоха до срив на златото

Златото пада днес за седма поредна сесия през последните осем дни. Понижението идва след силните данни от американската икономика, които подкрепиха акциите и плановете на Федералния резерв за намаление на покупките на облигации през следващите месеци.

Спот цената в 9 часа сутринта беше 1248 долара за тройунция. Загубите на жълтия метал от началото на миналата седмица до края на вчерашния ден възлизаха на 113 долара или това е обезценка от 8%. Пропадането започна след оповестяването на стратегията от председателя на ФЕД Бен Бернанке за намаление на месечните покупки на облигации от 85 милиарда долара на база икономическото възстановяване.

Потребителското доверие в САЩ скочи през юни до най-високи нива за последните над 5 години, докато продажбите на нови еднофамилни жилища достигнаха през май 5-годишен връх.Нови печалби на акциите ще са сигнал за още загуби на златото. Анализаторите се обосновават с установената негативна корелация между двата вида активи.

Индийската централна банка уведоми във вторник регионалните банки, че повече не могат да дават заеми срещу залози от златни бижута и монети. Това е последната мярка, която цели да обезкуражи покупките на злато, тъй като правителството иска да намали рекордния дефицит по текущата сметка.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха във вторник с 16.23 тона до 969.50 тона, най-ниска стойност след февруари 2009 година.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg