Доларът запази позиции

Златото на печалба, след като коментарите на Йелън подкрепиха стимулите на Фед

76 ~ 3 мин. четене

Доларът запази позиции в четвъртък, възстановявайки се от загубите предишния ден, след като номинираната за председател на Фед, Джанет Йелън не предложи никакви неприятни изненади, както се и очакваше, защитавайки стимулативните мерки на централната банка, целящи да подкрепят растежа.

Това принуди инвеститорите да осребрят повечето си къси позиции срещу долара, отворени след публикуването на подготвителните бележки на Йелън в сряда, което доведе до възстановяването на зелената валута. Йелън говори в четвъртък пред Банковия комитет на Сената.

Доларът вече се беше възстановил спрямо еврото и йената преди сесията с въпроси и отговори на Йелън, най- вече поради слабите данни от еврозоната и перспективите за валутна интервенция от страна на ЯЦБ с цел да запази по- ниска стойността на йената.

По време на изказването си Йелън даде да се разбере, че тя смята да се придържа към ултра- лесната парична политика на Фед, докато служителите не се уверят, че е на лице трайно икономическо възстановяване, което може да подкрепи създаването на работни места.Реакцията на форекс пазара към коментара на Йелън бе приглушена.

Доларът достигна 2- месечен връх спрямо йената на 100.14, след като японският финансов министър Таро Асо заяви пред парламентарната комисия, че Япония трябва да запази валутната интервенция като инструмент на паричната политика и да бъде готова да предприеме действие, когато пазарите са прекалено волатилни.

Нискодоходната йена увеличи загубите си след изказването на Йелън, като последно се разменяше на загуба от 0,8% на 100.06 йени за долар.

Но за някои участници на пазара, краткосрочните перспективи пред долара остават слаби, имайки предвид скритата мекота в американската икономика, която вероятно ще попречи на Фед да намали темповете на изкупуване на облигации за сега.

Междувременно еврото запази позиции спрямо долара. По- рано валутата бе поставена под натиск от европейските данни, показващи, че еврозоната е излязла от рецесията през третото тримесечие с растеж от едва 0,1%, повлечена надолу от свиване във Франция.

По време на късната следобедна търговия еврото бе на загуба от 0,2% до 1.3462 долара, като преди това се изкачи до 5- дневен връх на 1.3497 по време на глобалната търговия. Единната валута повтори загубите си до дъно за сесията на 1.3417 след изявлението на Йелън.По мнението на анализатори, еврото ще остане над дъното на 1.3295, докоснато, след като ЕЦБ намали лихвения процент миналата седмица, освен ако централната банка не реши да приложи допълнителни мерки за облекчаване.

Златото на печалба, след като коментарите на Йелън подкрепиха стимулите на Фед

Златото поскъпна за втора поредна сесия в четвъртък, след като номинираната за председател на Фед Джанет Йелън защити смелите стъпки на централната банка за стимулиране на растежа, което предполага, че масовото изкупуване на облигации ще продължи.

Отговаряйки на въпроси пред Банковата комисия на сената, Йелън даде да се разбере, че тя смята да се придържа към ултра-лесната парична политика на Фед, докато служителите не се уверят, че е на лице трайно икономическо възстановяване, което може да подкрепи създаването на работни места.

Спот цените спечелиха 0,4% до 1288.42 долара за тройунция, прекъсвайки в сряда 4- дневната губеща серия с печалба от почти 1%.Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха със 17.90 долара до 1286.30 долара за тройунция, при обем на търговията около 10% под 250- дневната пълзяща средна.

Като мярка за инвеститорския интерес, изходящите потоци от SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, продължиха в сряда, след паузата през предишните две седмици. Притежанията на фонда спаднаха с 2.71 тона до новото 4-годишно дъно на 865.71 тона.

Световният съвет по златото намали прогнозите си за търсене в Индия през 2013г. до около 900 тона за разлика от предишното си предвиждане за 1000 тона, след представянето на строгите правила за внос, въведени от Ню Делхи, но запази прогнозата си от 1000 тона за Китай непроменена.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg