Доларът запазва позициите си

Американската валута получи подкрепа от силните икономически данни в САЩ

112 ~ 4 мин. четене

Доларът затвърди позициите си в световната търговия в петък и постигна осми пореден месечен ръст спрямо йената, след като позитивни икономически данни за САЩ подкрепиха виждането, че е възможно ФЕД да намали монетарните си стимули по-рано от очакваното.

През това време еврото спадна спрямо долара и йената, поради данни за Еврозоната, показващи рекордно високи нива на безработица.

За сравнение, потребителските настроения в Америка се покачиха до най- високото си ниво за последните шест месеца през май, докато бизнес активността в Средния запад се повиши този месец, след свиване през април. По-добрите от очакваното данни изместиха фокуса от по-ранен доклад, сочещ слаба инфлация и понижение в потребителското харчене.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, се покачи с 0.5% до 83.448 и беше не готов да завърши с повече от 2% ръст за май, което е най- доброто му месечно представяне от февруари насам.

Зелената валута се покачи с 0.1% до 100.84 йени, отскачайки от дъно за сесията на 100.23, което е най-ниското му ниво от 9 май насам. Търговци споменаха за силна подкрепа на психологическото ниво от 100.

Анализатори смятат, че йената би могла да поскъпне още в краткосрочен план, поради увеличаващата се волатилност на капиталовите пазари, което принуждава търговците да потърсят сигурно убежище в японската валута. Но трендът на отслабване на йената остава, поради очакванията за агресивна монетарна политика от страна на ЯЦБ.

Доларът се покачва спрямо йената всеки месец от септември досега, и е нараснал с почти 30% за това време, което е най- голямото му 8-месечно нарастване от разпадането на златния стандарт през 1970 г. досега.

Вниманието на инвеститорите ще започне да се измества към данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ за май, които предстои да бъдат обявени следващата седмица. ФЕД обяви, че ще продължи да изкупува активи докато не види значително подобрение в пазара на труда.

В петък еврото падна с 0.6% до 1.2965 долара, слизайки от триседмичния връх на 1.3061. Рано в понеделник европейската валута се стабилизира на нивата около 1.30 долара. На месечна база единната валута е загубила 1.6% от стойността си.

Безработицата в Еврозоната се е повишила до 12.2% през април, поставяйки нов рекорд за целия период на измерване на този показател, което започва през 1995г. Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, е на ниво 1.4%, далеч под целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2%.

Тези данни породиха опасения, че ЕЦБ може допълнително да облекчи монетарната си политика, макар запитване да показа, че повечето икономисти са на мнение, че ЕЦБ ще остане в режим на изчакване.

Свързаните със стоки валути паднаха рязко, като новозеландският долар достигна до 9-месечно дъно на 0.7945 американски долара, като последно беше изгубило 1.4% до 0.7960. Австралийският долар е поевтинял с 0.7% до 0.9591 американски долара.

Заседания на централните банки на Великобритания, Австралия и ЕЦБ също ще бъдат на фокус през следващите дни, като повечето анализатори очакват те да запазят сегашните нива на лихвените си проценти. Единствената възможност за изненада според тях е от страна на Австралия.

Златото достига двуседмичен връх, тласнато от надежди, че ФЕД няма да намали стимулите

Златото се изкачи до двуседмичен връх в петък, след като мненията на анализатори от САЩ успокоиха притесненията, че ФЕД може скоро да намали параметрите на благоприятната за ценния метал програма за изкупуване на правителствени облигации.

Отчетен беше и ръст в запасите на публичните фондове, обезпечени със злато, за пръв път през последните три седмици, което подкрепи метала допълнително. Търсенето на злато на физическият пазар започна да отслабва, след като металът повиши цената си.

Спот цените се повишиха с 0.3% докосвайки върха на 1421 долара за тройунция, последно достигнат на 15 май, преди отново да се понижат.

В понеделник златото поевтиня достигайки 1395 долара за тройунция, в очакване на икономическите новини от деня. Жълтият метал все още не е възстановил загубата от 16% от началото на годината и се е насочил към втория си пореден месечен спад.

Страховете, че ФЕД може да започне да намалява програмата си за изкупуване на облигации предизвикаха разпродаването на злато и възходящ тренд при долара.

Но слаби данни наскоро показаха, че икономиката на САЩ е нараснала по- малко от прогнозираното през първите три месеца, а изненадващо увеличение в молбите за помощи за безработни миналата седмица повдигна надеждите, че ФЕД няма да намали количествата по програмата си, което ще задържи лихвените проценти ниски и парите евтини.

Резервите на "ЕсПиДиАр Голд Тръст", най- големият публичен фонд, обезпечен със злато, се повишиха за пръв път от 9 май насам в сряда, до 1 013.15 тона. Но те все още се намират близо до почти четиригодишно дъно, тъй като инвеститорите се насочиха към по- доходоносни активи каквито са акциите.

Ръстът на цените на златото с повече от 4% в рамките на две седмици намали търсенето в Китай и Индия, които са най-големите консуматори на метала, след като през април имаше надпревара за купуването му, тъй като цените паднаха до двугодишно дъно на 1321.35 долара за тройунция.

Фючърсите за американски суров петрол загубиха 1.75% от стойността си, или 1.64 долара за барел, като се установиха на 91.97 долара, под 200- дневната пълзяща средна за пръв път този месец. По- рано през сесията цените паднаха, тъй като Транс Канада Корп. обяви, че тръбопровода Кийстоун, който доставя по 590 000 барела на ден отново е заработил.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ' АД

Коментари: 0