Дончев призова за запазване на темпото при еврофондовете

В системата не трябва да има резки завои и "политическа метла", убеден е Томислав Дончев

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Бившият министър по управление на еврофондовете в кабинета "Борисов" Томислав Дончев призова да запазим сегашното темпо при усвояването на европейските пари и да не го губим. Той отхвърли твърденията, че през програмния период 2014-2020 г. България ще получи по-малко пари от Европейския съюз (ЕС).

"Абсолютно некоректно е да се казва, че сме ощетени. Предвиденото за Кохезионния фонд за този програмен период беше 6.9 млрд. евро, а за следващия е над 7.126 млрд. евро", поясни Дончев в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Бившият министър предупреди, че механизмите, по които ще става усвояването, ще бъдат по-сложни и няма нито един сигурен евроцент. "Заради това ще трябва доста да се поработи. Има и нови изисквания. Ако например нарушим изискванията за размера на дефицита, ще бъде спряно финансирането на България. Това ще стане и ако не се правят реформи в сектори като образование и здравеопазване, за които са предвидени средства. При незадоволителни резултати също ще бъдем санкционирани", поясни Томислав Дончев.

Той уверено заяви, че сегашното правителството има едно добро наследство и му предстои отговорна работа по детайлите в Договора за партньорство за новия програмен период. Според Томислав Дончев Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверява само онези обществени поръчки, за които има съмнения, че са компрометирани. Затова е нормално и резултатите от проверките да показват, че има нередности при 40% от ревизираните търгове.

В системата за управление на еврофондовете не трябва да има резки завои и "политическа метла", каза още Дончев. Той бе категоричен, че експертите, които са създадени в последните 10 години, трябва да бъдат пазени и ценени. "Не е случайно, че в най-бедния регион - Северозападна България, има най-малко усвоени европейски средства. Там няма достатъчно административен капацитет. Именно затова е добре да се намери вариант, при който да бъде осигурен гарантиран дял", каза още бившият министър.

Подкрепи Economic.bg