Каролев: Заплатите растат в пъти повече от икономиката

За съжаление, предполага, че минималната заплата ще се повиши, прогнозира икономистът

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Има ръст на производителността на труда, но заплатите растат в пъти повече. Възнагражденията са се повишили 15 пъти повече от ръста на икономиката. Това каза в сутрешния блок на TV7 икономистът Владимир Каролев. Той коментира евентуално бъдещо увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) и отражението й върху бизнеса.

"В България има големи разлики в издръжката на хората в регионите. В София, с изключение на чистач в болница или училище, едва ли има някой който е на минимална заплата. В едно село или малък град обаче на частника му е трудно да плаща и сегашните 310 лв. минимална работна заплата", поясни Каролев.

Той припомни, че в много богати страни в Европейския съюз (ЕС) въобще няма понятие МРЗ. "Договорените в дадена автомобилна фабрика в Германия заплати не са задължителни за други заводи. Когато даден ръст се определя административно има проблеми. В 11-те най-богати държави няма МРЗ, а в най-бедните има", твърди Владимир Каролев.

Икономистът поясни още, че на макроикономическо ниво много ясно се вижда, че в България делът на доходите от БВП е сред най-високите нива в ЕС. "Това означава, че предприемачите работят почти без печалба", обоснова се Каролев.

"За съжаление, предполагам, че ще има повишение на МРЗ. Не за мое съжаление, а за съжаление на тези, които ще изгубят работата си и няма да могат да си намерят работа", прогнозира в заключение Владимир Каролев.

Подкрепи Economic.bg