Moody’s обмисля понижаването на рейтинги на топ банки в САЩ

Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of Amerika и Citigroup са потенциалните засегнати

72 ~ 1 мин. четене

Рейтинговата агенция Moody’s предупреди, че може да намали кредитните рейтинги на шестте най-големи банки в САЩ, аргументирайки се, че би било малко вероятно държавата да се намеси в спасяването им, ако имат неприятности в бъдеще, съобщава Financial Times.

Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Wells Fargo могат да се окажат сред банките със свалени рейтинги. Рейтингите на Bank of Amerika и Citigroup също са под наблюдение, обавяват от Moody’s.

Предупреждението на втората най-голяма рейтингова агенция по отношение на пазарен дял следва подобно изявление от съперника й Standard & Poor през юни, и идва на фона на правителственото преоформяне на регулирането на банковия сектор.

В началото на седмицата управлението за федерален резерв на САЩ обяви, че най-големите американски банки трябва по-добре да преценят колко капитал им трябва за предпазване от бъдещи кризи.

В доклад ФЕД посочи, че големите банки са напреднали в подготовката си за тежки ситуации като тези, предизвикани от финансовата криза през 2008 г. Централната банка на САЩ обаче подчерта, че банките трябва да направят още по този въпрос, като вземат предвид специфичните рискове, свързани с техните бизнес дейности.

Подкрепи Economic.bg