Дългът на Япония надхвърли 1 000 000 000 000 000 йени

По данни на Министерството на финансите в края на юни задлъжнялостта на държавата е достигнала 1 008.6 трилиона йени

288 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Публичният дълг на Япония официално надхвърли 1 квадрилион йени (около 10.5 трлн. долара), предаде Business Insider. По данни на Министерството на финансите в края на юни задлъжнялостта на държавата е достигнала 1 008.6 трилиона йени, което е ръст от 1.7% спрямо три месеца по-рано.

Засега анализаторите не виждат проблем заради големият дълг, тъй като той се притежава основно от населението на страната, банките и пенсионните фондове. Инвеститорите също не се притесняват от нарастващите нули, което се вижда от рисковата премия, която искат за японските облигации. По данни на Bloomberg доходността по 10-годишните ДЦК на Япония леко се повишава през последните дни, но продължава да е на изключително ниското ниво от 0.75%.

Премиерът на страната Шиндзо Абе все пак иска да предприеме мерки за намаляването на публичния дълг, който в момента се оценява на около 230% от БВП. Прогнозата на Международния валутен фонд е, че в края на 2013 г. той ще бъде близо 250%.

Абе иска да вдигне данъка върху продажбите до 10% през 2015 г. от сегашните 5%. Планът това да стане на две стъпки, като първата ще бъде до 8% през 2014 г.

Централната банка на Япония (Bank of Japan) също засили своята ключова роля за стимулиране на икономиката. Банката неведнъж е прилагала своята програма за покупка на активи, в опит да съживи растежа в третата по големина икономика в света.

"Растящият размер на държавния дълг на страната подчертава необходимостта от това Абе да настоява за увеличаване на данъка върху продажбите", коментира за Bloomberg Лонг Ханхуа Уанг, икономист към клона на британската банка Royal Bank Scotland в Токио.

Министър-председателят Шиндзо Абе каза, че ще вземе окончателно решение за плана относно данъка върху продажбите след обявяване на ревизираните данни за брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за второто тримесечие на 9 септември.

Подкрепи Economic.bg