Държавата не може да въздейства върху цените на тютюна

Едва ли се е стигнало до картелно споразумение, защото на пазара са доста фирми, сред които и чужди, смята директорът на Областна дирекция "Земеделие" в Кърджали

132 ~ 2 мин. четене

„В момента няма механизъм държавата да въздейства върху фирмите за повишаване на изкупните цени на тютюна”, коментира пред в. „Нов живот”директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Кърджали и бивш шеф на Фонд „Тютюн” Гюрсел Емин. Според него до картелно споразумение едва ли се е стигнало, защото на пазара са доста фирми, сред които и чужди, а всяка компания сама решава кога да стартира и на какви цени да изкупува продукцията, предаде Kmeta.bg.

„Времето върви меко и в момента тютюнът е доста влажен, а съхраняването му е трудно. Ако се остави без надзор, в рамките на седмица ще мухляса”, смята Гюрсел Емин. По думите му последните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, направени от ГЕРБ, минималните изкупни цени, утвърждавани ежегодно от правителството, са отпаднали и фирмите определят свои цени за съответната кампания.„Според Закона арбитри при спорове в изкупуването между производители и търговци съществуват и сега.

Министърът на земеделието и храните може да ги назначи, но след закриването на Фонд „Тютюн“ няма институция, която да ги командирова и да им заплаща, което е пропуск”, подчертава Емин. Като грешка след промените в Закона за тютюна Емин отчита отпадане на безплатните семена, задължителното договаряне и регистрацията, а също и разрешението на всички фирми, регистрирани по Търговския закон, да изкупуват тютюн.

„Тютюнът като суровина винаги се е наблюдавал от държавата до последния килограм – кои сортове се произвеждат и къде се продава, защото крайният продукт – цигарите, са акцизна стока, която трябва да е под строг контрол. За сравнение ще кажа, че се следят всички количества суров петрол, който влизат в страната, и какви петролни продукти излизат на пазара, а при тютюна е пълна анархия, което според мен не е в полза на държавата”, заявява в интервю пред в. „Нов живот” директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Кърджали и бивш шеф на Фонд „Тютюн” Гюрсел Емин.

Коментари: 0