7 млн. туристи посетили България през 2013 г.

Тази година се очакват 8.2% повече нашенци и чужденци в зимните ни курорти, заяви зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев

4046 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Близо 7 млн. туристи са посетили България през 2013 година, а приходите от туризъм ще надхвърлят над 3 млрд. евро. Това обяви заместник-министърът на туризма у нас Бранимир Ботев, цитиран от Bulgaria On Air. През 2013 г. е отчетен ръст от 5% на годишна база в постъпленията от туризъм или 2.8 млрд. лв.

По думите на министъра тази година се очакват 8.2% повече нашенци и чужденци в зимните ни курорти. Ботев отбеляза, че икономическото министерство си е поставило за цел да достигне ръст от №% на легловата база у нас. Очаква се и увеличение на приходите с около 2%, както и ръст от 4% на посещенията от чужденци. Ботев прогнозира, че броят на туристите може да надвиши очакванията.

Последните анализи на световната ски асоциация показват, че България има възможност да увеличи потенциала си за ски туризма. В момента страната ни е четвъртата най-желана  зимна дестинация в Европа.

„Хубаво е, че България предлага много разнообразни туристически продукти. За малка страна като нашата имаме топло море и пет планини с огромен потенциал за зимен туризъм“, обясни зам.-министърът на туризма. Той отбеляза, че 13.6% от БВП продукт на страната се дължат на туризма.

Коментари: 0