Двете партии в САЩ се споразумяха

Лидерите на републиканците и демократите са постигнали компромис, с което слагат край на 16-дневната фискална безисходица

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ден преди изтичането на крайния срок, лидерите на демократите и републиканците в Сената са постигнали споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг, пише Bloomberg. С това се слага край на фискалната безисходица, в която беше изпаднало правителството. Очаква се двете партии да гласуват споразумението още днес, след което държавната администрация отново може да зарабори, след като 16 дни по-голямата част от чиновниците бяха в неплатен отпуск.

"Компромисът, до който достигнахме, ще даде на нашата икономика стабилността, от която отчаяно се нуждае", коментира лидерът на мнозинството на демократите в Сената Хари Райд. Той определи сделката като "историческо двупартийно споразумение".

Споразумението ще осигури финансиране на федералното правителство до 15 януари, запазвайки текущия размер на разходите. Таванът на дълга пък ще бъде премахнат до 7 февруари. В момента законово определеното ниво е 16.5 трлн. долара. Последно лимитът беше увеличен на 1 август 2011 г. - само няколко дни преди правителството да обяви технически фалит.

"Това е далеч по-малко, отколкото много от нас се надяваха. Честно казано обаче е доста повече, отколкото някои дори са си помисляли", коментира лидерът на малцинството на републиканците в Сената Мич Макконъл.

До 13 декември депутатите трябва да изработят краен вариант на бюджета за започналата на 1 октомври фискална година. В тази връзка Рийд заяви, че временната комисията, която ще се занимава с този въпрос, ще бъде водена от сенатора от Вашингтон Пати Мъри и конгресмена от Уисконсин Пол Райън.

Новината за постигнатото споразумение между демократи и републиканци доведе до силен ръст за американските акции. Широкият индекс Standard & Poor's 500 добави 1.2% до 1718.25 пункта.

Коментари: 0