Двудневен съвет в Брюксел на лидерите от ЕС

На срещата ще присъства и премиерът Пламен Орешарски

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Двудневен съвет на лидерите от Европейския съюз (ЕС) започва днес в Брюксел. Основните теми, които ще бъдат разгледани по време на съвета са свързани с развитието на дигиталната икономика и новите технологии, намаляване на административните препятствия пред бизнеса, борба с младежката безработица. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят и увеличаващият се поток от имигранти, влизащи от Средиземно море. Премиерът Пламен Орешарски е сред присъстващите на двудневния съвет, предаде БНТ.

Засилването на валутния съюз и създаването на по-добра среда за развитие на бизнеса също са сред темите, които ще се разгледат. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще призове държавите да не прибавят допълнителни пречки към вече приетите  общи европейски правила за развитие на бизнеса. По време на работната среща се очаква британският премиер Дейвид Камерън да обясни колко струват европейските правила на бизнес общността.

Лидерите на страните от ЕС ще направят и оценка на свършеното от лятото до сега във връзка с мерките за борба с младежката безработица. Барозу ще призове всички държави да приложат такива мерки до края на годината, за да може да започне разпределянето на парите за тази цел в началото на следващата година.

В края на срещата се предвижда обсъждане на емигрантската вълна към Европа. Италианският премиер ще призове всички държави в ЕС да приемат бежанци.

Подкрепи Economic.bg