Дянков: Без дисциплина щяхме да фалираме още през 2009 г.

Цифрите показват, че съм оставил държавата добро финансово състояние, категоричен е бившият вицепремиер

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Без финансова дисциплина България щеше да фалира още през 2009 г. За това намеква Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите в кабината "Борисов". Пред БГНЕС бившият финансист №1 е категоричен, че 2009, 2010 и 2011 г. държавата е била пред банкрут и ако не бяхме толкова дисциплинирани, отдавна да сме фалирали. Той коментира и факта, че е управлявал бюджета в тежка финансова ситуация

"Радостен съм, че успях първо да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата, затова нямам никакви причини да се сърдя на когото и да било", добави Дянков. Той е категоричен, че повече няма да влиза в политиката. "Не аз твърдя, че съм оставил държавата в добро финансово състояние - то се показва от много външни анализатори, то е факт и от цифрите - те не лъжат", защити се Симеон Дянков.

Дянков препоръча на следващия финансов министър да поеме щафетата от него и да има някаква кауза извън финансите, както при него е била археологията. "Финансите са достатъчно тежки, всички искат нещо, сърдити са, че не им го даваш, защото няма пари", обясни препоръката си Дянков. Той е на мнение, че е хубаво да има нещо положително и винаги е добре да се връщаме към славната си история.

На въпрос дали си отива обиден от политиката Симеон Дянков отговори, че отдавна е заявил, че няма да е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори. "Не съм член на ГЕРБ и никога не съм бил. В листите трябва да са хора, които работят на местно ниво, моята задача е експертна, аз съм финансист", посочи бившият министър на финансите.

Подкрепи Economic.bg